Monumentaal Erfgoed 
 
Reeuwijk-Dorp  

 

Welkom op de website van Monumentaal Erfgoed Reeuwijk. Monumentaal Erfgoed Reeuwijk houdt het monumentaal erfgoed in Reeuwijk-Dorp in stand namens en voor de lokale gemeenschap. 

De herinrichting en verduurzaming van het voormalig klooster verloopt voorspoedig. Het meest zichtbaar van buiten is natuurlijk de nieuwe serre, maar ook aan de binnenzijde zijn de contouren van de appartementen al goed zichtbaar. 

Begin mei hebben de installateurs en aannemers hun werkzaamheden afgerond. Vanaf dan kan de verdere inrichting zoals vloeren en stoffering plaatsvinden. De technische oplevering van het gebouw wordt nog voor de zomervakantie tegemoet gezien. 

VERHUUR
De appartementen gaan onderdeel uitmaken van het thuishuis Reeuwijk. De Stichting heeft de heer Jan Ruyten van Thuis in Welzijn opdracht gegeven om de eerste bewonersgroep op de bouwen. Thuis in Welzijn heeft een aantal thuishuizen in andere gemeenten tot stand gebracht en heeft daardoor ervaring met het samenstellen van bewonersgroepen. Er zijn inmiddels al informatiebijeenkomsten gehouden voor geïnteresseerde bewoners. 

Heeft u ook interesse in toekomstige bewoning? Bekijk dan onze verkoopbrochure (link) of neem contact op met de stichting via e-mail.

OPEN DAGEN
Bent u ook nieuwsgierig naar het resultaat? Of bent u geïnteresseerd in toekomstige bewoning? Samen met Stichting Thuishuis Reeuwijk organiseren we twee open dagen. U bent van harte welkom op zaterdag 25 mei van 10.00 tot 12.00 uur of zaterdag 8 juni van 15.00 tot 17.00 uur om het monumentale pand te bewonderen, de indeling van de appartementen te zien en onder het genot van een drankje te proosten in de algemene ruimte. Stichting Thuishuis zal daarnaast ook aanwezig zijn om alle vragen omtrent het Thuishuis concept, maar ook het verdere proces omtrent bewoning toe te lichten.

FINANCIERING
Eind 2023 hebben we de lokale gemeenschap gevraagd om aanvullende financiering voor de stoffering van het gebouw, gestegen bouwkosten, het aankopen van het parkeerterrein op het achter-terrein en het realiseren van de opstallen. De lokale gemeenschap heeft in totaal bijna € 250.000 extra beschikbaar gesteld, waarvoor de stichting zeer erkentelijk is. Het hele project van 3,2 miljoen euro wordt nu voor meer dan 1/3 deel gefinancierd door de lokale gemeenschap!

De stichting blijft nieuwe leningen uit de lokale gemeenschap verwelkomen. Voor zover deze niet direct besteed worden aan het klooster project, kunnen daarmee de bancaire leningen eerder worden afgelost. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met de Stichting Vrienden van Thuis Reeuwijk-dorp per e-mail (vrienden@thuisreeuwijkdorp.nl) of bezoek onze pagina Helpen voor alle informatie.(update mei 2024)

Afgelopen woensdag (8 mei) was de technische oplevering van het verbouwde klooster een feit en heeft Stichting Monumentaal Erfgoed Reeuwijk de sleutel van het monumentale pand ontvangen. Een mijlpaal voor de stichting en alle betrokkenen uit het dorp!

We danken de bouwcombinatie, bestaande uit Vergeer Bouw, Aannemingsbedrijf P. Heemskerk en alle installateurs, voor hun inzet en expertise. Wij zijn trots op het resultaat en kunnen niet wachten om te starten met de definitieve afbouw en inrichting.


(update oktober 2023) 

Begin oktober vond onze open dag plaats, een daverend succes! Meer dan 100 geïnteresseerden en betrokkenen kwamen langs in het voormalig klooster. De bezoekers genoten van een rondleiding in het pand welke momenteel volop verbouwd wordt, ze ontmoette andere bezoekers bij stichting Thuishuis Reeuwijk en lieten zich inspireren met de toekomstige inrichting door De Bokkesprong. 

Inmiddels is ook de verhuurbrochure uitgegeven, dus laat u verassen door de mogelijkheden die de 8 appartementen en u kunnen bieden. De brochure is terug te vinden op de pagina 'Het Klooster' of door op deze link te klikken.

(update augustus 2023)

U heeft het vast wel gezien tijdens uw rit door het dorp; de verbouwing van het ‘voormalig klooster’ is gestart!

Ruim 2,5 jaar geleden namen enkele dorpsgenoten het initiatief om het voormalig klooster op het kerkplein in Reeuwijk-Dorp over te nemen van het Bisdom. De voornaamste reden was om het monumentale pand te behouden voor het dorp en opnieuw in te zetten met een maatschappelijke functie. Thuishuis Reeuwijk-Dorp was geboren.

Het pand wordt momenteel omgebouwd tot een appartementencomplex met 8 appartementen, een wasruimte, een centrale leefruimte met serre en een berging met ruimte voor buitenactiviteiten. De appartementen hebben allemaal een eigen woonkamer, slaapkamer, keukenblok en badkamer. Het pand wordt voorzien van de meest duurzame technieken, waaronder zonnepanelen en warmtepompen.

De centrale woonruimte staat centraal in het concept. De toekomstige bewoners, welke allen een leeftijd hebben boven de 55 jaar, kunnen hier samen koken, koffiedrinken en ook gezellig bij elkaar komen. Tevens biedt de serre de mogelijkheid om ook andere inwoners van het dorp uit te nodigen, dit voorkomt vereenzaming van ouderen. Stichting Thuishuis Reeuwijk is opgericht om de verbinding werkelijk tot stand te brengen.

Het project heeft veel draagvlak bij de lokale gemeenschap. Veel dorpelingen en mensen met wortels in Reeuwijk-dorp dragen in grote mate bij aan de totstandkoming van dit concept. Naast de hulp van de parochie en alle vrijwilligers, hebben veel mensen geparticipeerd doormiddel van obligaties of donaties. Tezamen met verschillende subsidies van onder andere Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Provincie Zuid-Holland en Rabobank heeft Stichting Monumentaal Erfgoed Reeuwijk het pand uiteindelijk kunnen kopen. De stichting heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het monumentale erfgoed in en om Reeuwijk in stand de houden voor en namens de lokale gemeenschap.

De verwachting is dat medio 2024 de eerste bewoners het pand kunnen betrekken. In het tweede deel van dit jaar komt er meer informatie beschikbaar over de mogelijkheden van bewoning. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om dan een van onze inloopdagen te bezoeken.


Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, meld u dan nu aan voor de nieuwsbrief of volg ons via Facebook en/of Instagram.

Agenda

Er zijn momenteel geen berichten.

 
 
 
 
E-mailen
Info