Monumentaal Erfgoed 
 
Reeuwijk-Dorp  

Het project : Herinrichting en verduurzaming


Het Dorpsklooster

Het monumentale klooster van Reeuwijk-Dorp staat sinds enige jaren ongebruikt. Het maakt onderdeel uit van een groter complex met kerk en pastorie, het is een rijksmonument en beeldbepalend voor dorp en omgeving.

De initiatiefgroep heeft daarop een plan ontwikkeld en ingediend bij zowel het parochiebestuur als de gemeente. Dit plan is zo goed ontvangen dat inmiddels het voorlopig koopcontract is ondertekend. Momenteel worden de vergunningen en financiële aspecten verder uitgewerkt en aangevraagd.

Er is veel behoefte aan woonruimte voor (alleenstaande) senioren, ook in onze gemeenschap. Vanuit dat gegeven worden acht woonunits gerealiseerd deels volgens het Thuishuis- concept.  Thuis Reeuwijk-dorp is een kleinschalige woonvorm voor alleenstaanden, die niet alleen willen wonen. De bewoners, mannen/vrouwen (60+), hebben er elk hun eigen woonruimte, die bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer/toilet en pantry. Zij richten deze ruimte naar eigen smaak en behoefte in. Met elkaar delen de bewoners een keuken/woonkamer, een hobbyruimte, logeerruimte en een tuin. Thuis Reeuwijk-dorp is primair bestemd voor mensen met ‘wortels in de lokale gemeenschap’. Thuis-Reeuwijk kan worden gezien als een ‘studentenhuis voor ouderen’. Ouderen kunnen er hun laatste levensfase doorbrengen.

Bewoners wonen er zelfstandig en gaan een huurovereenkomst aan. De verwachte huurprijzen liggen voor wooneenheden op 750 euro per maand en de andere vier op ca 950 euro per maand (pp 2021).  Er is geen zorg aanwezig. Deze zal net als thuis zelf aangevraagd dienen te worden naar behoefte. In Nederland bestaan en ontstaan een aantal thuishuizen. Van de daar opgedane ervaring wordt gebruik gemaakt.

Het pand zal voorzien worden van de nieuwste duurzame technieken en wordt er gestreefd naar een zo duurzaam mogelijke energiehuishouding. Het beheer wordt uitbesteed aan een beheerder. Deze beheerder kan daarnaast ook taken uitvoeren voor of namens de bewoners. Daarmee krijgt het initiatief een ‘gezicht’ en is continuïteit geborgd.

Wilt u meer informatie? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of neem contact op via het contactformulier. 

 
 
 
 
E-mailen
Info